My diary

Temat: kulinarnie - siebie


Piotr Majkowski wrote:
25 marzec 2005.
 *Ola* napisał(a):

| Piętnuję również siebie za nieudane mazurki... Ale wyglądają ładnie, coż z
| tego, że pewnikiem są niejadalne?? Wystarczy, że wyglądają. :)

Moje "babki" są bardzo smaczne...lecz wyglądają jak kulinarne eksperymenty
genetyczne.
Ostatnia nadzieja w szarlotce. Wygląda zacnie (w prodiżu) :)


To ja cukierniczo dorzucę lukru (zamiast wazeliny) za przepis na
cytrynowca, jaki znalazłam kiedyś w "Poradniku Domowym". Kiedyś robiłam
jedną blachę. W tym roku jeszcze gościom ma starczyć, więc robię _dwie_ ;)

Marzena przygotowująca się psychicznie na mieszanie pysznej masy :)


Źródło: topranking.pl/1753/kulinarnie,siebie.php


Temat: nauka gotowania
Bardzo polecam do nauki gotowania:
"Elementarz gotowania" Ireny Gumowskiej, "ABC sztuki kulinarnej" Aliny i
Pauliny Fedak, "Kuchnia oszczędnej gospodyni" Barbary Bytnerowiczowej, "Taka
kuchnia jakie czasy" Katarzyny Pospieszyńskiej, "Kuchnia domowa" Zofii
Zawistowskiej, "Tradycyjna kuchnia polska" Wyd. Prószyński i spółka - bardzo
dobre książki, przepisy dokładnie wytłumaczone, bardzo dobre. Książki bardzo
przydatne w nauce gotowania, ale i osoby doświadczone w gotowaniu, znajdą tam
fajne, ciekawe i dobre przepisy. :-) Książki te często pojawiają się na allegro.
Polecam też serię Biblioteczki Poradnika Domowego, i serię "Lubię Gotować" - co
miesiąc nowe numery, można kupić w kioskach, lub w hipermarketach, na działach
z książką i prasą. A poza tym polecam strony i fora kulinarne! :-) Powodzenia i
dużo dobrej zabawy w nauce gotowania! :-)
Pozdrawiam! bajeczka04
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,25175350,25175350,nauka_gotowania.html


Temat: gałąż wigilijna
Posiadam w swoich zapiskach ten właśnie przepis z Poradnika Domowego ,ale nie
jest to ten o którym piszesz,bo nie ma tam anidżemu ani 4 czekolad,może troszkę
Ci się składniki zapomniały,albo chodzi Ci o inny przepis.Kiedyś skrzętnie
notowałam wszystkie przepisy z P.D.,ponieważ niewiele było źródeł ciekawych
przepisów,a były to lata moich kulinarnych debiutów,i "wigilijną gałąź"pamiętam
do dziś jak zrobiłam po raz pierwszy,byłam z siebie bardzo dumna.Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,51601488,51601488,galaz_wigilijna.html


Temat: doughnuts
doughnuts
W Poradniku Domowym i w dodatku Kulinarny Atlas Świata do Gazety Wyborczej
podano przepis na amerykańskie doughnuty ( w Poradniku występują jako
oponki). Bardzo chciałabym je zrobić ale podano ilość suchych drożdży - 4
łyżeczki. Nie wiem, ile to drożdży świeżych. Suchych drożdży nie widziałam od
lat. Mieszkam na pograniczu, do sklepów "ze wszystkim" daleko, zresztą zawsze
używałam świeżych drożdży. W Stanach chyba ich nie używają ale w Polsce
prawie wyłącznie. Proszę, napiszcie, ile świeżych drożdży jest odpowiednikiem
4 łyżeczek suchych. Pozdrawiam. Taka mam ochotę na pączki amerykańskie,
jadłam takie na studiach w latach 80-tych. Były pycha!!!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,27966609,27966609,doughnuts.html


Temat: dziwna sprawa z przepisami kulinarn. Agory i GW..
dziwna sprawa z przepisami kulinarn. Agory i GW..
kupiłam ostatnio "Poradnik Domowy" - wydawnictwo Agory, bo był
dodatek "kuchnia kaszubska". I otwieram ten dodatek na stronie 14, czytam -
przepis na śledzie czerwone. Mam bardzo dobra pamięc, robiłam takie śledzie -
wzięłam Kulinarny Atlas Świata, rozdział kuchnia rosyjska - porównałam
tamtejszy pzrepis na "sledzie czerwone". Identyczny, ilośc skłądników, słowo
w słowo, nawet porada by serwowac z chlebem razowym - identyczna, nawet nikt
tego nie przeredagował. Składnia, przecinki, wszystko - takie samiuśkie.
Nie chodzi mi o to że te nieszczęsne sledzie wystepują w obu kuchniach
regionalnych. Nie znam sie na tyle na kuchni kaszubskiej.
Miałam tez identyczny przypadek z gazetą KUCHNIa i swiątecznym pzrepisem na
kruche ciastka, powtórzonym w dodatku kulinarnym o GW z okazji świąt Bożego
Narodzenia, który potem znalazam w identycznej wersji w piśmie dla
posiadaczy Volkswagenów (taka gazeta reklamowo-informacyjno-"ple-placza")...

Chodzi mi o to, ze to kupiłam PD zeby miec cos wyjatkowego, jakieś naparwde
rzeczywiste przepisy kaszubskie, a nie kompilacje z poprzednich numerów
prasy kulinarnej. Wkurzyło mnie to.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,42165297,42165297,dziwna_sprawa_z_przepisami_kulinarn_Agory_i_GW_.html


Temat: Czasopismo kulinarne - które najlepsze?
Czasopismo kulinarne - które najlepsze?
Zbliża się nowy rok, pomyślałam o prenumeracie. Nie wiem tylko, które z
serwowanych oprzez rynek czasopism jest najlepsze. Pisząc "najlepsze", mam na
myśli takie, które oferuje dużo tzw. "normalnych" (możliwych do zrealizowania
przy dostępnych w Polsce produktach) przepisów.
"Kuchnia"? "Moje Gotowanie"? "Poradnik Domowy" (w części kulinarny)?
No właśnie, które?
Dziękuję za pomoc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9495364,9495364,Czasopismo_kulinarne_ktore_najlepsze_.html


Temat: Przepisy na expresowy obiadek
Ja często, szukając pomysłu na szybki i tani obiad (i nie tylko) zaglądam do
książek a właściwie poradników z serii Biblioteczka Poradnia Domowego.

Dwa niżej podane poradnikizawierają b. dużo fajnych przepisów, polecam

Alina Stradecka
Smacznie, szybko i niedrogo
Biblioteczka Poradnika Domowego


W czasach szaleńczego tempa, wyścigu z czasem, a także trudności ekonomicznych,
prowadzenie domu oraz przygotowanie wartościowych posiłków wymaga nie lada
umiejętności. Kwietniowy tomik poradnika adresowany jest szczególnie do
wszystkich zapracowanych, zabieganych i ledwie wiążących koniec z końcem pań
domu. Znajdą w nim gotowe receptury na smaczne, tanie i wartościowe dania, a
także wskazówki racjonalnego żywienia.



Renata Pacer
Obiad w pół godziny
Biblioteczka Poradnika Domowego


Pracując zawodowo i prowadząc gospodarstwo domowe stale cierpimy na brak czasu,
jednak bez względu na to, jak bardzo jesteśmy zajęci, nic nie zmniejsza naszego
apetytu.

Autorka niniejszej książeczki postanowiła zaradzić temu, napisała więc książkę,
która może okazać się niezbędna zwłaszcza dla młodych stażem gospodyń.
Zamieściła w niej kilkadziesiąt przepisów kulinarnych na różnorodne,
pełnowartościowe, a przede wszystkim proste i szybkie w wykonaniu i dania
obiadowe.




Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,15315934,15315934,Przepisy_na_expresowy_obiadek.html